Kerk Den Rozenkrans

Nieuwe techniek in een oud gebouw

Bij Den Rozenkrans worden nieuwe woningen gebouwd, maar in dit plan wordt er ook verbouwd. De voormalige Boschwegse kerk, die een centrale rol speelt in dit plan, wordt verbouwd. Hier worden appartementen gecreëerd.

Innoverende techniek

Bij Den Rozenkrans wordt gebruikt gemaakt van een techniek die nieuw is in Nederland. Met het zogenaamde ‘ijskelder principe’ wordt er energie gehaald uit een temperatuur rond de 0 graden. De grote kelder wordt gevuld met water. Bij de overgang van vloeibaar water naar vast ijs komt energie vrij. Dit proces levert ongeveer dezelfde energie op wanneer je water van 0 naar 80 graden opwarmt. Aan vloeibaar water kunnen we dus lang energie onttrekken voordat het ijs wordt. Andersom kan er weer veel energie gestopt worden in het ijs voordat het weer vloeibaar wordt. Van dit natuurprincipe maken we gebruik bij verwarmen en koelen van de woningen in Den Rozenkrans.

De seizoenen van SolarEis

Deze techniek werd ontwikkeld door SolarEis. Zodra het stookseizoen begint zullen de warmtepompen energie onttrekken aan een kelder vol met water. Deze kelder bevat maar liefst 250.000 liter. In de loop van oktober tot pakweg eind maart zal deze kelder langzaam bevriezen. Er loopt in de kelder een circuit van slangen met daarin Glycol rond. De eigenschap van Glycol (wat ook wordt gebruikt als antivries in de radiator van je auto) is dat dit vloeibaar blijft tot ver onder het vriespunt, waardoor dit door de warmtepomp kan stromen. De warmtepomp is speciaal geconfigureerd om met temperaturen onder nul een goed rendement te halen. Om te voorkomen dat de bak uit elkaar gedrukt wordt, zorgen we ervoor dat er aan de zijkanten van de kelderbak vloeibaar water blijft.

Eind maart/begin april gaan we weer energie brengen in de kelder. Dit gebeurt door een opstelling van lamellen ( min of meer radiatoren) in de buurt van de kelder waardoor ook weer de Glycol stroomt met temperatuur van onder nul. Deze zal energie afvangen van de lamellen en de vloeistof gaat warmer de kelder in om vervolgens daar af te geven aan de ijsblok. Daarnaast zal in de zomermaanden koeling gevraagd worden door de woningen en dit komt vanuit de "ijskelder" en uiteindelijk aan het begin van het nieuwe stookseizoen is de kelder weer vloeibaar en begint het proces opnieuw.