Den Rozenkrans is een ambitieus plan waar duurzaamheid centraal staat. Dat begint al met het behouden van een in onbruik geraakt gebouw. Met Den Rozenkrans wordt aan deze locatie een nieuw leven gegeven. In en rondom de kerk wordt plaats gemaakt voor zorgappartementen, een tiny house en patiowoningen. De patiowoningen in de voormalige pastorietuin zijn nieuw, maar de kerk zal zijn herkenbare vorm behouden. Zo krijgen veel mensen een nieuwe plek om te wonen, terwijl buurtbewoners geen afscheid hoeven te nemen van beeldbepalende gebouwen.

Veel aandacht voor duurzaamheid

Het behouden van een oud gebouw, het gebruik van duurzame bouwmaterialen en veel aandacht voor de buurtbewoners: Den Rozenkrans moest een duurzaam plan worden. Zo wordt de kerk voorzien van zonnepanelen, dubbelglas, spouwmuurisolatie en een natuurlijk ventilatiesysteem.

Toch zetten we met Prima Energie nog een stap extra als het op duurzaamheid aankomt. Wij zorgen ervoor dat de energievoorziening van Den Rozenkrans zo duurzaam mogelijk wordt. Naast de zonnepanelen wordt er een bijzondere warmtepompinstallatie geplaatst. Een primeur, want deze installatie werd niet eerder op zo’n grote schaal toegepast in Nederland.

Duurzaam verwarmen en koelen

De woningen in Den Rozenkrans moeten niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel zijn. Een prettig binnenklimaat in ieder seizoen draagt bij aan dat wooncomfort. In de zomer willen bewoners hun woning verkoelen, terwijl ze het in de winter juist willen verwarmen. De installatie die bij Den Rozenkrans wordt geplaatst maakt dit op een duurzame manier mogelijk. De woningen zullen worden verwarmd en gekoeld door slim gebruik te maken van bestaande natuurwetten. Op het terrein van Den Rozenkrans wordt een kelder van zo’n 250 kubieke meter gegraven en gevuld met water. De installatie werkt volgens een omgekeerd koelkastprincipe: de warmte die vrijkomt bij het koelen van het ijs, wordt gebruikt om woningen te verwarmen.

Van ijs naar energie

Koelen met ijs klinkt logisch, maar de woningen van Den Rozenkrans zullen ook verwarmd worden met het behulp van het ijs in de kelder. De installatie benut de energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs.

Wanneer het koude seizoen begint, wordt het water in de kelder gecontroleerd afgekoeld tot het vriespunt. Bij de overgang van koud water naar ijs wordt een grote hoeveelheid energie omgezet die gebruik kan worden om woningen te verwarmen. Na het stookseizoen wordt het ijs langzaam ontdooid. De koude die hierbij vrijkomt kan gebruikt worden om woningen te verkoelen.

Besparen

Bij Prima Energie houden we ons bezig met het opwekken en leveren van duurzame energie. We hebben onze kennis al bij verschillende nieuwbouwprojecten in mogen zetten. Den Rozenkrans is één van die projecten. Met onze oplossingen laten we de toekomstige bewoners van Den Rozenkrans profiteren van duurzaam opgewekte energie. De ijskelder-installatie maakt uitsluitend gebruik van gratis en onuitputtelijke beschikbare energiebronnen. Zo zorgen we ervoor dat de woningen in Den Rozenkrans klaar zijn voor de toekomst. Meer weten over Den Rozenkrans? Lees hier meer.