Dak-in-dak zonnepanelen voor de Boschwegse kerk

Geplaatst op:

Al vroeg bij de ontwikkeling van de plannen voor Den Rozenkrans werden de mogelijkheden met betrekking tot zonnepanelen op het dak van de voormalige kerk onderzocht. Inmiddels zijn de zonnepanelen te vinden.

In september 2019 werd de vraag of er zonnepanelen op de voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerk in Schijndel gelegd konden worden voor het eerst aan de gemeente Meierijstad gesteld. Op dat moment werd er gedacht aan zo’n 350 zonnepanelen. Daarbij moet er rekening gehouden worden met het erfgoed. De zonnepanelen worden daarom niet op het dak, maar in het dak geplaatst.

Met de zogenaamde dak-in-dak-constructie zijn de panelen niet storend. De dakpannen zijn eraf gehaald en er zijn zonnepanelen voor teruggeplaatst. Door de egale zwarte kleur valt het nauwelijks op.

Hulp uit onverwachte hoek

De zonnepanelen werden gelegd door Gigant. Normaal gesproken is dit bedrijf voornamelijk werkzaam als steigerbouwer voor grote festivals. Nu de festivals door het coronavirus zijn afgelast, kwam het werk voor hen stil te liggen. Hierdoor hebben zij zich de afgelopen maanden op andere werkzaamheden gericht.

Eén van die werkzaamheden was dus het dak van de voormalige Boschwegse kerk (officieel de Onze-Lieve-Vrouwekerk) voorzien van zonnepanelen. Gigant nam ook het verwijderen van de dakpannen voor hun rekening. Een zwaar werkje, want de zonnepanelen zijn zo’n vijftien kilo per stuk.

Duurzaamheid in Den Rozenkrans

In het plan Den Rozenkrans speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo wordt er gebruik gemaakt van een innovatief verwarmings- en koelsysteem.

Daarnaast zullen de zonnepanelen straks dus een groot gedeelte van de energievoorziening regelen.

Naar verwachting zullen de zonnepanelen straks voor zo’n zeventig tot negentig procent van de energievoorziening in de kerk en patiowoningen verzorgen.

Terug naar het overzicht